Alle våre forestillinger - et lite tilbakeblikk

Vi har produsert en rekke forestillinger siden vi startet opp i 1998. Ikke alle spilles lenger, så her har du en liten oversikt over Teater Spillebrikkenes forestillingshistorie.

Da Surefisen slukte latteren
Vår første forestilling ble produsert i 1998. Med et produksjonsbudsjett på rundt 5000kr, selvsnekrede kulisser og håndsydde kostymer og fulle av idealisme og pågangsmot skrev vi vårt første manus.

Kjedelige Kjedil havnet i fantasilandet Isatnaf og måtte på sin ferd redde latterprinsessen Caroletta fra Surefisen, som hadde slukt latteren. Forestillingen var til glede for de miste barna som fikk være med på å redde Caroletta. De bidro aktivt underveis i forestillingene. Etter å ha vist forestillingen på Teatermarkedet i Sandefjord fikk vi jobber og reiste ut på turné. Teater Spillebrikkene var i gang!

 

Herr Tikk-Takk tar tiden
Teater Spillebrikkene skulle bestå og vi skulle i gang med vår forestilling nummer to. Nå hadde vi investert i både faxmaskin og stempel (som vi var veldig stolte av) og hadde blitt en liten bedrift. Tusenårsskiftet stod for døren og hva var mer naturlig enn å fantasere rundt tiden.

Igjen tok vi barna med inn i historien og dramatikken. Den Onde Herr Tikk-Takk hadde sendt hjelperen sin Rollex for å stjele verdensklokken til Frk Ur. Nå skulle Herr Tikk-Takk få makten over tiden! Hvis Herr Tikk-Takk fikk sendt Frk Ur tilbake til Ur-tiden ville hun bli værende der for alltid. Publikum måtte hjelpe Frøken Ur for å stoppe denne dramatiske hendelsen. De måtte få Rollex til å skifte side og redde Frk Ur. Heldigvis tok barna knekken på Herr Tikk-Takk hver eneste gang :-)

Da Surefisen slukte latteren og Herr Tikk-Takk tar tiden ble ikke bare spilt i den kulturelle skolesekken. Vi fikk en kontakt på Scandiline – snarveien til Strømstad… senere Color Scandiline. Dette var tiden før røykeloven hadde trådt i kraft. Mens de voksne satt og drakk og røkte spilte vi forestillinger for barna på vei mot utlandet mens bølgene skvalpet rundt oss.

 

Pippi og Ronja
Kontakten i Scanidline gav oss nye utfordringer. De skulle promotere Astrid Lindgrens verden i Vimmerby. Teater Spillebrikkene ble bedt om å lage to små forestillinger som skulle spilles på alle campingplassene i Vestfold. Vi satte i gang og lagde miniteater med enkle virkemidler og ble godt kjent med Vestfolds campingliv Astrid Lindgrens fine karakterer fikk liv i forestillingene "Pippi Langstrømpe " og "Ronja Røverdatter".

 

over-tosykeTo syke søstre
Vi jobbet med flere ulike prosjekter men bestemte oss etter hvert for å spørre Kjetil Indregard om han kunne skrive om sin novelle Familiemiddag til en scenetekst for Teater Spillebrikkene. Det ville han, og det er vi glade for! Grøsserkomedien ”To syke søstre” kom på repertoaret, og den ble satt opp igjen høsten 2015 og er nå på repertoaret vårt igjen. Dette var første produksjonen vi hyret inn en regissør. Vi var heldige å fikk med oss Kenneth Dean som igjen har vært med oss å gjenoppta forestillingen.

 

En umulig jul
Så kom ideen om å lage en juleforestilling. "En umulig jul" ble til gjennom improvisasjon. Julie Umulie gruet seg til julen for hjemme hos henne var det ingen som hadde tid til å feire.
Med litt hjelp fra et par eventyraktige Gvarver fikk Julie endelig foreldrene til å skjønne at de måtte sette av tid til både julen og hverandre.

Juleforestillinger hadde vi lyst til å fortsette med og vår neste produksjon tok utgangspunktet i Charles Dickens "En julefortelling". Begge forestillingene ble spilt på bibliotek rundt omkring i landet.

 

Ludde
Inger laget musikk og sangtekster til Ulf Löfgrens bøker om tøykaninen Ludde, for Barnetimen for de minste i NRK. Teater Spillebrikkene produserte i etterkant av dette en liten fortellerforestilling for de aller minste, som fortsatt spilles rundt omkring.

 

over-pokerPokertrynet
Så kom ”Pokertrynet”, som fremdeles er på programmet vårt. Dette var den første gang vi hyret inn eksterne skuespillere. Martha Kjørven og Silje Breivik var med oss og jobbet fram forestillingen og spilte premieren. Inger stod for regien mens Hedda var i Paris og utdannet seg på Le coq.

 

over-frkmargeretheFrøken Margerethe
Så var vi klare for en litt annen type forestilling, ”Frøken Margerethe”. Hedda på scenen i en monolog, som vikarlærerinnen fra helvete, og Inger på regi. Roberto Ataydes drama ”Donna Margerida” ble bearbeidet og iscenesatt. I flere år har Hedda spilt for utallige engasjerte ungdommer som har latt seg provosere av lærerinnen og tatt til motmæle. Forestillingen spilles fortsatt i ungdomsskoler og for videregående.

Hedda var ute å spilte ”Frøken Margerethe” mens en ny produksjon var på vei.

 

over-lydvingenLydvingens lydløse oppdrag
”Lydvingens Lydløse oppdrag” var den neste forestillingen. Denne gangen hadde vi med oss Dag Håvard Engebråten, Arnfinn Austlid og Silje Breivik på scenen. Inger jobbet fram manus i samarbeid med aktørene og hadde regi. Forestillingen er Teater Spillebrikkenes mest spilte forestilling så langt og til nå har 12 skuespiller vært innom å spilt en av rollene. Forestillingen er fortsatt på repertoaret.

 

Klirr-Klirr og dunk dunk
Så ble en ny liten bibliotekforestilling for de aller minste ble laget: ”Klirr-Klirr og dunk dunk”. Her følger vi Selmas dag full av lyder og musikk. Forestillingen var basert på lydboka med samme navn. I utgangspunktet var dette en bestilling fra Kammermusikkfestivalen i Trondheim, men den ble også spilt flere andre steder.

Nå begynte det å rulle for alvor! Flere forestillinger var ute på veien samtidig og mange nye skuespillere var med oss på både kursjobber og i forestillingene våre.

 

over-padoPå do med Gro der skjer det no'
Mens turnèbilene suste rundt i Norges land med Lydvingen var Camilla Belsvik , Ingrid Anne Yttri og Hedda på scenen for å leke seg med alt som kan skje på do. Sammen med Inger på regi ble forestillingen ”På do med Gro der skjer det no’” jobbet fram.  En forestilling som fortsatt spilles på både bibliotek og i skolesekken.

 

OVER-NEINEINei, nei gutt!
Så kom vårt første samarbeidsprosjekt! Sammen med Teater Innlandet jobbet vi fram forestillingen ”Nei, nei gutt!” En forestilling som tok utgangspunkt i Margrethe Munthes barnesanger.
Det var utrolig flott å kunne få ha prøveperioden på et teater og nyte godt av deres ekspertise. Fantastiske kostymer ble sydd på systua mens vi hadde prøver og scenografi, musikk, lys og lyd fikk en større plass en tidligere.

På scenen stod to skuespillere; Hedda og Kenneth Åkerland Berg og to dansere; Vilde Victoria Madsen og Ronald Belaza.  For første gang hadde vi også med oss en koreograf, Camilla Tellefsen. ”Nei, nei gutt!” ble spilt på kulturhus i Hedmark og Oppland.

 

over-MONSTERNår mamma blir et monster
En tidlig vårdag i 2011 rullet det en tegnefilm på Barne-tv i stua til Inger. En 7 minutters liten historie om en gutt som opplever at foreldrene går fra hverandre og hva det kan føre med seg. Den rørte og ønsket om å spille historien på scenen var der omtrent med en gang. Samme kveld ble det sendt mail til Marcus Sauermann som hadde skrevet manus til den prisbelønnede filmen ”Når mamma blir et monster”. Vi fikk rettighetene til å lage en teaterversjon og det er vi glade for!

”Når mamma blir et monster” Har i utgangen av 2015 blitt spilt over 300 ganger og er fortsatt ute på turné. En viktig historie, og vi har hatt mange fine møter med både elever og lærere på skolene vi har spilt. Vårt ønske hadde vært å få spille kveldsforestillinger der foreldre og barn kunne bli med oss inn i historien sammen.

 

Frosken og vennene hans
Fra monster til poetiske historier om kjærlighet og vennskap. Vi var igjen klare med en forestilling for de minste, ”Frosken og vennene hans”. Både Silje Breivik og Inger er fortsatt ute og forteller og synger om ”Frosken og den framande” og ”Den forelska frosken”. Bøker skrevet av Max Veltuijs og som mange av barna allerede kjenner godt.

 

overs-syktfettSykt fett!
Så har vi kommet til vår siste produksjon så langt. Akershus Teater tok kontakt med oss for et samarbeid om å lage en forestilling for barn og ungdom og vi endte opp med temaet kroppshysteri. Vi gjorde masse research og besøkte ungdomsskoleelever i Akershus. Sammen med skuespillerne Knut Steen og Madeleine F Røseth jobbet Hedda og Inger fram forestillingen ”Sykt fett!”. Flott å igjen kunne samle kreative krefter til en samproduksjon. Noe vi gjerne gjør igjen ☺

Det surrer allerede nye ideer rundt i hodene våre, så ikke umulig at det dukker opp flere forestillinger i denne historien…

Takk til alle som har jobbet for oss og med oss så langt!  Takk til alle de som har sendt oss rundt omkring i landet på turné , som har gitt oss mulighet til å møte publikum der de bor og fått sett så mye av det fine landet vårt. Og takk til publikum som stadig fyller oss med energi og glede!

Oversikt

Her er en oversikt over alle forestillingene våre med premiereår
Forestillinger som fortsatt er på reporearet finner du under menyen Foretillinger.

Slutten som forsvant 2017 – Premiere 22. september!!!
Sykt Fett! 2014
Når mamma blir et monster 2012
Frosken og vennene hans 2012
Nei nei gutt! 2011
På do med Gro der skjer det no' 2010
Lydvingens lydløse oppdrag 2009
Klirr-Klirr og dunk-dunk 2009
Frøken Margerethe 2007
Pokertrynet 2003
Ludde 2002
En julefortelling 2001
To syke søstre 2000
Pippi Langstrømpe 2000
Ronja Røverdatter 2000
Herr Tikk-Takk tar tiden 1999
Da Surefisen slukte latteren 1998